Kommande utställning

Nathalia Edenmont – Seasons

5 september 2020 - 10 januari 2021

Nathalia Edenmont – Seasons

Nathalia Edenmont väjer inte för livets stora frågor eller passager. Ofta skildrar hon dem i dramatiska iscensättningar som påminner om renässansmåleriets mäktiga tablåer. Överdådiga blomsterarrangemang, döda djur och fjärilar; allt arrangerat i noggrant uppställda kompositioner. Med ett effektivt bildberättande och med sitt ibland provocerande innehåll har hennes verk ofta väckt uppmärksamhet och skapat debatt.

I utställningen Seasons av Nathalia Edenmont visas ett urval kvinnoporträtt – många av dem iklädda klänningar skapade av tusentals riktiga blommor och frukter. Verken bär på tydliga referenser till konsthistorien. Utställningen ska korrespondera med museets målning av Jan Breughel d. ä. (1568-1625) De fyra årstiderna som ingår i Johnsonsamlingen. Verket är en allegori som anspelar på de fyra elementen, genom att fyra olika kvinnor representerar de olika årstiderna/elementen. Motivet är en slags paradisskildring som visar på sambanden i naturen, där konstnären sammanför såväl existerande djur och växter från olika miljöer och världsdelar som ren fantasi i en och samma bild.

Nathalia Edenmont använder sig av analogt fotografi och gör noga planerade iscensättningar, som har beröringspunkter med klassiskt måleri både i tematik och tillvägagångsätt. Med oförvägen nyfikenhet tar hon sig an svåra ämnen och skildrar människans/ kvinnans livscykler och livets förgänglighet utifrån en personlig livserfarenhet. I mötet med Jan Breughels verk är tanken att sätta människans livscykler i ett mer allomfattande universellt perspektiv – i relation till naturens cykler, årstider och kretslopp.

I samband med utställningen producerar Bohusläns museum, tillsammans med filmaren och kulturjournalisten Neta Norrmo, en ny film om Nathalia Edenmonts konstnärskap. Filmen kommer att visas i utställningen (ca 20 min).

Lördag 5 september invigning Seasons

10.00 Filmvisning och öppning av utställningen

Med anledning av corona kommer utställningen vara möjlig att besöka innan invigningen vid kl.13 för att minska antalet människor i Konsthallen vid tillfället. Konsthallen stänger en halvtimme inför invigningen för förberedelser för att sedan öppna igen vid klockan 13.

I Hörsalen visar vi varje timme från kl. 10.00 SVT-dokumentären Unlimited (2014, 58 min) om Nathalia Edenmont.

13.00 Invigningstal

  • Curator Agneta von Zeipel introducerar utställningen. Därefter presenterar Neta Norrmo, kulturjournalist och filmare sin nya film om Nathalia Edenmont. För att försäkra dig om plats till invigningen behöver du förhandsboka vernissagebiljett på plats i besöksservice.

Plats: Konsthallen

Guidade visningar

Guidad visning av utställningen följande dagar kl 13:
10 och 15 sept, 13 och 27 okt , 10 och 24  nov  samt  8 och 22 dec