Och vad är frågan?

5 september-15 november 2015

Marie Andersson, Mats Bergquist, Kurt Dejmo, Carl Johan Erikson, Enno Hallek, Tove Kjellmark, Deimantas Narkevi?ius, Walid Raad, Anna Sandgren. Samt föremål Curator: Andreas Gedin.

Vad innebär det att stå inför en händelse som vi inte förstår eller kan hantera, när vi fylls av förundran, osäkerhet och ambivalens, av moraliska, ideologiska och existentiella frågeställningar? Vilken är den fråga på vilken en sådan situation är ett svar?

Utställningen ”Och vad är frågan?” är curerad av konstnären Andreas Gedin och består av verk av samtida konstnärer och föremål ur museets samling. Hans verk sysselsätter sig ofta med språkets tillkortakommanden och möjligheter;

”Som så många andra före mig står jag på klipporna och ser ut över västerhavet. Jag föreställer mig att jag är en apa, en markatta som inte vet varför den är här. Någon har glömt en bunt tändstickor på stenhällen. Jag öppnar den och äter upp tändstickorna. Sedan dör jag i fosforförgiftning. En filosof skriver att konstverken vill oss något. Också konstverken, tänker jag. Tanken är att vi måste dröja inför dem och upplåta en plats i oss för att kunna erfara dem på djupet. Då utsätter vi oss för verket, låter verket verka inom oss. Förmodligen är det också tvärtom.”

I utställningens centrum hänger en stor trärelief som föreställer abstraherade mynt och sedlar, en utsmyckning för en bank i Uddevalla, nu i museisamlingen. I en video opererar en kirurg en mekanisk panda. I en annan video misslyckas en kvinna med att tala i tungor. På en vägghylla sitter en uppstoppad apa som dog av att äta fosfortändstickor. Några åror som följde med på en flykt över Östersjön, målade i regnbågsfärger, står lutade mot en vägg och en serie fotografier avbildar förbrukad ammunition.

Utställningen är en del av Göteborgs Internationella Konstbiennals satellitprogram GIBCA Extended.

Med stöd från

Västra Götalandsregionens logotyp